Een mooie kerst en een goed 2020

Dat wil het bestuur van de Lonneker Molen u graag toewensen.Wij hopen dat het komende jaar ook mooi en goed mag verlopen voor de molen. Veel bezoekers in de winkel, veel toeristen om de molen te bekijken en scholen die deelnemen aan het educatieprogramma.

Veel vrijwilligers doen hun uiterste best om de Lonneker Molen draaiende te houden en we hopen dat we ook in 2020 op hen mogen rekenen.


Midwinterhoorn blazen

Zondag 1 december, 1e Advent, klinkt de midwinterhoorn bij de Molen. De Lönkke Bloazers laten dit aloude instrument weer klinken over het molenerf.
Van 14.00-15.00 uur kunt u ook starten vanaf het molenerf voor een korte wandeling in de omgeving.
De vuurkorven branden en er is warme chocomelk, glühwein en een heerlijke pannenkoek te koop!
Ook de molenwinkel is geopend van 14.00-16.00 uur.

Monumentenprijs 2019 Gemeente Enschede voor de molen!

9.30 uur we wachten in spanning in het Stadhuis op de uitslag van de jury. Via een presentatie worden alle 6 genomineerden genoemd. Een toelichting van de jury over wat zij ‘allemaal beleefd hadden’ tijdens de tocht langs alle genomineerden hield de spanning er nog langer in. En toen…..het verlossende woord van wethouder Jeroen Diepemaat. De Lonneker Molen!!!!
Samen met de Synagoge mochten we de prijs van 2.500,00 euro delen.
Geweldig!!!!! Een opsteker om door te gaan!!!

Een feestelijke dag voor de Lonneker Molen; waardering voor het vele werk van de vrijwilligers

Innerwheel ‘sponsort de Lonneker Molen

Geweldig nieuws.

Vanmorgen heeft de Lonneker Molen een bedrag van 2.222,00 euro ontvangen van de dames serviceclub Innerwheel. Zij hebben in het jubileumjaar diverse acties gehouden voor met name ‘een goed opgezet educatief-centrum’ bij de molen met een geweldig resultaat. Uiteraard wordt er goed nagedacht op welke wijze dit bedrag besteed gaat worden. Beste dames….heel hartelijk dank daarvoor!

Een Rijksmonument


Mocht u het nog niet weten, dan kunt u het nu lezen op de muur van de molen.
Op 27 augustus 2019 is het bordje Rijksmonument aan ‘de molen’ overhandigd.
We hopen dat we de jury van de Monumentenprijs van de Gemeente Enschede kunnen overtuigen dat het echt een oud monument is, maar wel springlevend en helemaal past in deze tijd en dat dit erf door veel bezoekers (jong en oud) ‘als een plek van respect voor het erfgoed en een plek van plezier’ wordt ervaren.

De molen volop in beweging

Met een prachtig ‘afzuigsysteem’ wordt 2500 KG GRAAN omhoog gezogen waar het in de stortbak komt en via schuddebak en kropgat richting de grote maalstenen gaat om gemalen te worden voor een bedrijf in de omgeving van Enschede. Een hele grote klus die door de vrijwilligers van de maalgroep sinds gistermiddag in een ‘ploegendienst’ wordt verricht. 1 grote ‘bag’ is inmiddels leeg; er volgen er nog 3! En dan gaan de 25 kg zakken weer naar beneden om op pallets gezet te worden voor het vervoer.
Werken en plezier gaan bij dit oude ambacht heel goed samen wanneer je een mooi product met elkaar mag/kunt leveren.

De tarwe is geoogst


Op authentieke wijze is op zondagmiddag het graan van de akker gehaald bij Zorgboerderij de Rokker in Lonneker.

Het publiek kon genieten van een demonstratie met de hand en met ‘de aflegger’ getrokken door 2 paarden.

Het graan wordt tijdens het oogstfeest op 8 september door de vrijwilligers van de Hall gedorst, waarna de tarwekorrel op een later tijdstip gemalen wordt in de molen