In de molenwinkel kunt u voor 1 euro het boekje met recepten van de molen ontvangen. Hierin staan tal van recepten die bereid kunnen worden met producten uit de winkel van de Lonneker Molen.
Hierna vindt u vast een aantal heerlijke recepten gemaakt met verse streekproducten!
- Ouderwetse pannenkoeken
- Karnemelkpannenkoeken met spel en zelfgemaakte appelstroopjam
- Klassieke appeltaart
- Volkorenbrood
Volkorenbrood van 800 gram
500 gram volkorenmeel, 7 gram poedergist (2 theelepels), klontje boter, 3 deciliter water, 10 gram zout, een beetje suiker (ca 5 gram).
Doe het meel in een grote kom. Maak er een kuil in en strooi hierin de gist. Voeg, al roerende met een houten lepel, het lauwe water, waarin ca 5 gram suiker is opgelost, bij de gist in de kuil. Neem al roerende steeds wat bloem mee en roer tot de kuil gevuld is met een onregelmatige brei (zetsel). Er blijft een rand losse meel over. Leg het zout op de rand (LET OP: niet erdoor roeren, anders rijst het zetsel niet goed). Laat de kom met inhoud, luchtig afgedekt met een droge doek, ruim 30 minuten op een warme plaats staan (bijvoorbeeld een voorverwarmde oven, die weer is uitgezet). Meng nu alles met een houten lepel totdat het zeer zwaar gaat, dan met de handen verder kneden. Als het erg plakt, voeg dan wat extra meel toe. Als het te droog aanvoelt, voeg dan wat extra water toe. Blijf 10 minuten kneden. Sla het deeg een paar keer met kracht op het aanrecht (ja echt hoor!!!). Vorm nu een brood en doe deze in een ingevette vorm. Dit moet ongeveer een uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een dikke “bebloemde” doek of een stuk plastic. Het brood bakt u in ongeveer 45 minuten onder in een voorverwarmde oven (225 graden Celsius) gaar. Voor een mooie bruine en knapperige korst, bestrijkt u het brood met een dun laagje water als deze uit de oven komt.
Volkorenmeel, poedergist en andere producten zijn te verkrijgen in de molenwinkel.
Pannenkoeken voor 15-20 stuks
500 gram pannenkoekenmeel van de Lonneker Molen, 1 liter melk, 3 eieren, snufje zout
Doe het meel in een grote kom. Voeg, al roerende met een houten lepel, de melk toe. Voeg vervolgens de eieren en het snufje zout toe. De pannenkoeken worden extra lekker als u het beslag een tijdje laat rusten (ongeveer een uur), voordat u het gaat bakken. Bak de pannenkoeken in een hete pan met (room)boter of olie.
Smaakvariaties: Vervang de helft van de melk door verse karnemelk. U krijgt dan de wat dikkere en vollere pannenkoeken! Voeg een beetje vanille, kaneel of speculaaskruiden toe aan het beslag voor de lekkere zoetekauw!
Om de pannenkoeken te versieren kunt u gebruik maken van zoete toppings (suiker, rozijnen, (appel)stroop en jam), van hartige toppings (kaas, spek of boerengroenten), of .van gezonde toppings (appels, bananen of ander vers fruit).
Pannenkoekenmeel en andere producten zijn te verkrijgen in de molenwinkel.
Pannenkoeken met karnemelk, spek en zelfgemaakte appelstroop voor 16-20 pannenkoekjes
300 gram pannenkoekmeel van de Lonneker Molen, 2 eetlepels suiker, 500-700 ml karnemelk, 1 ei, 1 zakje vanillesuiker, 150 gram ontbijtspek, boter om in te bakken
Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken, behalve het spek en de boter, tot een mooi beslag. Smelt boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak 2 plakjes spek aan beide kanten lichtbruin. Giet dan op elk plakje een lepel beslag, bak op niet al te hoog vuur tot er gaatjes in de bovenkant van de pannenkoekjes ontstaan. Keer ze dan om en laat de andere kant ook kleuren. Serveer met de zelfgemaakte appelstroopjam.
Klassieke appeltaart
voor het deeg, 300 gram bloem, 200 gram boter, 100 gram basterdsuiker, 1/2 theelepel zout, 1 zakje vanillesuiker, 1 klein ei
voor de vulling: 1 kilo harde zure appels, 1 eetlepel citroensap, rasp van 1/2 citroen, 40 gram suiker, 100 gram rozijnen, 2 eetlepels paneermeel.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrijk de springvorm met boter. Doe bloem, basterdsuiker, boter, zout en vanillesuiker in een kom. Snij met twee messen de boter in kleine stukjes in de bloem. Voeg drie kwart van het losgeklopte ei toe. Kneed de ingrediënten met koele hand tot een samenhangend deeg dat als een bal van de kom loslaat. Gebruik drie kwart van het deeg om de bodem en rand van de springvorm (24 cm doorsnede) te bekleden, maak rolletjes van de rest van het deeg en zet beide weg op een koele plaats. Doe citroensap en – rasp in een kom. Schil de appels, snij ze in schijfjes en doe ze bij de citroen. Meng hier de suiker, kaneel en gewassen rozijnen doorheen. Strooi wat paneermeel over de taartbodem en stort de appels erin.
Leg de deegrolletjes in ruitvorm over de vulling en druk de uiteinden op de deegrand vast. Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Bak de appeltaart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar en bruin. Laat de taart in de springvorm afkoelen tot de rand van het gebak stevig aanvoelt. Snij de tart met een mesje los van de springvorm en haal hem eruit.
Bloem en andere ambachtelijke graanproducten zijn te verkrijgen in de molenwinkel.