In onze molenwinkel kunt u het boekje met recepten van de molen kopen. Hierin staan tal van recepten die bereid kunnen worden met producten uit de winkel van de Lonneker Molen.

Op deze pagina vindt u alvast een aantal recepten! Hebt u zelf een bijzonder bakrecept, stuur het aan ons op naar info@lonnekermolen.nl. Wie weet vindt u het terug op deze pagina!  

Volkorenbrood van 800 gram

500 gram volkoren, 7 gram poedergist (2 theelepels), klontje boter, 3 deciliter water, 10 gram zout, een beetje suiker (ca 5 gram).
Doe het meel in een grote kom. Maak er een kuil in en strooi hierin de gist. Voeg, al roerende met een houten lepel, het lauwe water, waarin ca  5 gram suiker is opgelost, bij de gist in de kuil. Neem al roerende steeds wat bloem mee en roer tot de kuil gevuld is met een onregelmatige brei (zetsel). Er blijft een rand losse meel over. Leg het zout op de rand (LET OP: niet erdoor roeren, want dan rijst het zetsel niet goed). Laat de kom met inhoud, luchtig afgedekt met een droge doek, ruim 30 minuten op een warme plaats staan (bijvoorbeeld een voorverwarmde oven, die weer is uitgezet). Meng nu alles met een houten lepel totdat het zeer zwaar gaat, dan met de handen verder kneden. Als het erg plakt, voeg dan wat extra meel toe. Als het te droog aanvoelt, voeg dan wat extra water toe. Blijf 10 minuten kneden. Sla het deeg een paar keer met kracht op het aanrecht (ja echt hoor!!!). Vorm nu een brood en doe deze in een ingevette vorm. Dit moet ongeveer een uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een dikke “bebloemde” doek of een stuk plastic. Het brood bakt u in ongeveer 45 minuten onder in een voorverwarmde oven (225 graden Celsius) gaar. Voor een mooie bruine en knapperige korst, bestrijkt u het brood met een dun laagje water als deze uit de oven komt.

Volkorenmeel, poedergist en andere producten zijn te verkrijgen in de molenwinkel.

Klassieke appeltaart

voor het deeg, 300 gram bloem, 200 gram boter, 100 gram basterdsuiker, 1/2 theelepel zout, 1 zakje vanillesuiker, 1 klein ei voor de vulling: 1 kilo harde zure appels, 1 eetlepel citroensap, rasp van 1/2 citroen, 40 gram suiker, 100 gram rozijnen, 2 eetlepels paneermeel.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrijk de springvorm met boter. Doe bloem, basterdsuiker, boter, zout en vanillesuiker in een kom. Snij met twee messen de boter in kleine stukjes in de bloem. Voeg drie kwart van het losgeklopte ei toe. Kneed de ingrediënten met koele hand tot een samenhangend deeg dat als een bal van de kom loslaat. Gebruik drie kwart van het deeg om de bodem en rand van de springvorm (24 cm doorsnede) te bekleden, maak rolletjes van de rest van het deeg en zet beide weg op een koele plaats. Doe citroensap en – rasp in een kom. Schil de appels, snij ze in schijfjes en doe ze bij de citroen. Meng hier de suiker, kaneel en gewassen rozijnen doorheen. Strooi wat paneermeel over de taartbodem en stort de appels erin.
Leg de deegrolletjes in ruitvorm over de vulling en druk de uiteinden op de deegrand vast. Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Bak de appeltaart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar en bruin. Laat de taart in de springvorm afkoelen tot de rand van het gebak stevig aanvoelt. Snij de taart met een mesje los van de springvorm en haal hem eruit.

Bloem en andere ambachtelijke graanproducten zijn te verkrijgen in de molenwinkel.

Zuurdesem voor brood bakken

Gist of zuurdesem gebruiken om brood te bakken?
Het minst bewerkelijk is het gebruik van bakkersgist om ons volkorenbrood te laten rijzen, Maar ook zuurdesem is heel geschikt. Het brood wordt er vaster door en een tikje zurig van smaak en de rijstijd wordt dan verlengd tot wel 3 uur.

Zuurdesem krijg je zo:
doe 100 gram volkorenmeel in een kommetje en voeg daar lauw water bij
klop dit tot een trekkerig papje
dek het geheel af met een natte doek en bewaar dit op kamertemperatuur
de volgende vijf dagen zijn belangrijk!!! :
prak iedere morgen en avond de inhoud door elkaar en doe er telkens wat meel en water bij
op de zesde dag kun je met dit zuurdesem brood bakken

Vergeet niet vóór het bakken weer een beetje van het deeg af te nemen en met water in een kommetje te doen voor de volgende keer brood bakken; Dat is dan over drie dagen.